Ons Streekblad 'Geen fusie voor Waterland'

https://paper.rodi.nl/open/83e2a1ca?related#p3


GEEN FUSIE VOOR WATERLAND

In Ons Streekblad van 4 juli is de column “Dilemma” geplaatst, geschreven door Pieter Waterdam. Hij stelt daarin dat wanneer de gemeente Waterland nu geen fusiepartner kiest, de provincie een fusie zou kunnen opleggen. Dit argument vóór fusie hoor ik vaker. Echter, het tegendeel is waar! De provincie kan gemeenten niet meer dwingen te fuseren. Begin 2019 heeft minister Ollongren namelijk het landelijk beleid ten aanzien van fusies van gemeenten gewijzigd. Dit naar aanleiding van grote problemen die ontstonden na dwingende inmenging van verschillende provincies (Limburg, Groningen en Noord-Holland) bij gemeentelijke fusies. Waar vroeger gemeenten door de provincie konden worden gedwongen te fuseren, kan dat nu niet meer. Fusie moet vanuit de gemeenten zelf komen. Het is uiteindelijk de gemeenteraad die besluit of de gemeente Waterland fuseert of zelfstandig blijft.

Het is dus nog helemaal niet gezegd dat Waterland gaat fuseren. Slechts de PvdA is een uitgesproken voorstander. VVD Waterland en WaterlandNatuurlijk zijn uitgesproken tegenstanders. Ook het CDA heeft eerder gezegd tegen fusie te zijn. Een belangrijk argument voor het CDA om de discussie over fuseren te voeren, was de gedachte dat als de provincie een fusie op zou kunnen leggen, het beter is om zelf een keuze te maken voor een fusiepartner. Dit argument voor fusie is echter vervallen met het gewijzigde landelijk beleid.

Waterland is niet gebaat bij fusie. Er is al veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar de gevolgen van fusie voor gemeenten. Daaruit blijkt dat gemeenten na een fusie duurder worden en niet per se beter functioneren. Ook blijkt dat fuseren funest is voor de lokale democratie. Zo heeft de gemeenteraad van Waterland van elke kern een (duo)raadslid die de belangen van de kern kan vertegenwoordigen. Fusie zorgt voor een dusdanige verwatering van vertegenwoordigers van de kernen van Waterland, dat geen van die kernen nog iets in te brengen heeft (zeker als je bedenkt dat een van de mogelijkheden een aansluiting bij de gemeente Amsterdam is).

Het CDA kan, tezamen met de VVD Waterland en WaterlandNatuurlijk, een meerderheid vormen tegen fusie en voor een zelfstandig Waterland!

Jaïro Oranje

Raadslid VVD Waterland